lunes, 6 de diciembre de 2010

VERONA


"- I sobre la font, podeu veure una imatge en bronze de Sant Pere de Verona.

Cinquanta o seixanta persones romanien dempeus admirant l'espectacle. Abans ens havia dit que si la remodelació del Palau de la Duquessa d'Almodovar, que ara estava acabat, havia durat anys perquè cap Administració volia aportar diners, que si el Portal de Sant Roc fou la primera porta d'entrada a l'antiga vila d'Ontinyent, que des de la Plaça del Tossal, s'organitzaven les tropes del poble medieval i que, com a totes les viles medievals, al centre del barri trobàvem l'atzucac. La gent, bocabada, prestava atenció, no tinc molt clar si moguts per la curiositat del que ocorria, o si perquè era el primer cop que es paraven a conèixer un patrimoni que tenien a menys de deu minuts de casa.

- Voleu deixar de mirar-me a mi i prestar atenció a l'escultura de San Pere? -Amb un lleuger moviment de cap, assenyalà l'escultura del Sant de Verona amb la bola de cuir que duia sobre la banya dreta- Com vos deia, Sant Pere de Verona nasqué a una família de càtars, i tractà de evangelitzar als seus companys. Estigué prop de ser Papa, però els càtars, descontents en que un dels seus pogués arribar a ser Papa de l'església católica, l'assesinaren clavant-li un gavinet al cap.

La gent que agafava la corda, desesperada, l'ha llançat al terra. Ningú sabia com reaccionar. He escoltat a un xaval començar a cantar "la xata merenguera", però, com ningú era capaç d'articular paraula, ha desistit i ha abandonat la cançó. Jo, que estava plantat al seu costat, com que no anàvem a córrer, m'he encès una cigarreta. El bou, amb un moviment ràpid, m'ha agafat la cigarreta en el buit que té en la peülla. I s'ha quedat quiet, mirant-nos a tots, plantat sobre les potes del darrere, amb el llom recolzat a la font, i fumant-se el meu tabac.

Quan ha acabat l'explicació, dient-nos que és un privilegi que tinguem una escultura en honor a Sant Pere de Verona a Ontinyent, que és una escultura molt difícil de trobar, ja que hi han molt poques al món, ha llençat la cigarreta, s'ha posat altra vegada de quatre potes i ha dit;

- I aquí acaba la visita, vos done un minut d'avantatge

Els de l'associació han tornat a agafar la corda, la gent ha rodejat l'animal i ha començat a cantar, esta vegada sí, la xata merenguera, i llavors, el bou, enfilant el carrer Trinitat ha tornat la plaça de Baix."

- No pot ser, no m'ho crec.
- Que sí, Xavi, fes-me cas!, perquè creus que ha tardat tant el primer bou a baixar de la Vila?
- Que no, que no pot ser. I si ha sigut així, perquè el bou no està ací, a les carpes, fent-se copes amb nosaltres?
- Carai, Xavi, pareixes tonto... perquè és un B O U, i, com tothom sap, els bous no tenen dits prènsils amb els que poder agafar el got.

2 comentarios:

  1. Molt bo!!! Comparteix-lo al face, home!!

    ResponderEliminar
  2. Si ja el vaig compartir (i Candela també), però no sé perquè, les coses que jo publique en el face no apareixen quasi que mai entre les novetats.. El món em te mania!!!jeje

    ResponderEliminar